Úhyn kaprů

Vážení kolegové rybáři. Možná jste v poslední době byli svědky poměrně nemilé události na některých našich revírech a sice poměrně značného úhynu kaprů...

Úhyn kaprů

Letošní jaro je poměrně chladné, teplota vody se pohybuje stále v rozmezí 10-15°C, což jsou nejlepší podmínky pro množení bakterií, které způsobují bakteriální onemocnění ryb, zejména pak kaprů. Ryba je po zimě oslabená, oslaben je i její imunitní systém. Když se k tomu přidá ještě stres z výlovu, převozu a následném i několikanásobném zdolávání a pouštění, výsledkem je větší úhyn těchto ryb.

Jaké jsou možnosti řešení…?

  • nevysazovat ryby na jaře
  • po ulovení jednoho kapra lov ukončit
  • smířit se s daným stavem

Dá se i léčit pomocí antibiotik, ale…

  • je to finančně dosti nákladné
  • úspěšnost léčby není předem zaručená
  • ryba je 60 dnů nepoživatelná.

Zvážíme raciomálně všechny možnosti a rozhodneme se, jak v tomto směru budeme postupovat dále.

Kam se podívat dál?

Kde nás najdete

Moravský rybářský svaz, z.s. PS Zlín

Tř. Tomáše Bati 1276 ,
760 01 Zlín


posta@mrszlin.cz

Kontaktujte nás